Melyik a valódi bőr

A bőr olyan anyag, ami semmiféle hordozót,  textilt, vagy más réteget nem tartalmaz. Tisztán az egykori állat bőre, ami még nincs kikészítve! Az az anyag amiből már cipőket táskákat készítünk azt már csak „készbőr”-nek kéne helyesen nevezni! A gyakorlatban a helytelen nyelvhasználat az uralkodó, így ezután mi is ezt a szóhasználatot alkalmazzuk.

A kész bőrökön belül nagyon lényeges hogy a kizárólag valódi színbőr alkalmas felső kategóriás bőrtermékek készítésére.  A feldolgozásnál a bőrt rétegekre hasítják  – hasonlóan ahhoz, amikor a farönkből deszkákat vágnak. A legfelső réteget nevezzük színbőrnek, az alatta lévők az úgynevezett hasítékok. Csak a színbőr rendelkezik az eredeti barka rajzolattal. (ezt látjuk pl: amikor a saját tenyerünk mintázatára nézünk).

Ez rendelkezik toronymagasan a legjobb kopásállósággal és szakítószilárdsággal, tömött szerkezetű, ellenálló és profi kikészítés esetén ez az alapanyag maximum.

Az ebből készült terméknek van esélye arra, hogy a legfelső kategóriába tartozzon. A valódi színbőr kifejezés első tagja azt jelenti, hogy valóban állatból származik az anyag, a színbőr a fent leírtaknak felel meg. Tehát a szimpla „Valódi bőr” kifejezés még nem jelent semmit, csak azt, hogy állat bőréből nyert anyag is van a termékben, ami persze lehet sokféle mértékű.

Igényes táskagyártó, illetve aki ilyennek akar látszani anyagmintát is mellékel. Elgondolkodtató dolog az, amikor a mintát tüzetesebben megvizsgálva azt tapasztaljuk, hogy az hasonlít ugyan a táska anyagára, de mégsem a táska anyagából való, iaz is igaz, hogy írás sem állítja, hogy az lenne!

Ha az anyagminta nem hamis, akkor hajtsuk azt ketté majd a hajtás irányára merőlegesen még egyszer hajtsuk össze. Azt a sarkát ahol kétszer van hajtva az anyag,  ott szorítsuk kissé meg. Az itt jelentkező felületi repedés nem a legjobb minőség jele!

valódi bőr Tudjuk hogy a valódi bőrből készült termékek mindig egy felsőbb kategóriát jelentenek egy termékkörben más alapanyagokhoz képest. Mivel ez előny, ezért számtalan módon élnek vissza nyelvünk gazdagságával marketinges nyelvművészeink, aminek a lényege hogy a vásárlóban azt az érzetet keltsék, hogy árujuk ebből a nemes anyagból készült. Laikus számár nem világos hogy a „valódi bőr” kifejezést hány silány anyagra lehet ráhúzni úgy hogy annak jogi következményeit még ki tudja védeni a gyártó!

A „Textilbőr”, a “Valódi bőr hatású táskaanyag” és hasonló kifejezések már minden várakozást alulmúlnak, semmi közük a valódi bőrhöz! Előszeretettel neveznek bőrnek olyan anyagokat amik szintetikus vagy textil alapúak és valamiféle értéktelen hasítékot, vagy a legrosszabb esetben bőrnyesedékből készült pépet hengerelnek a hordozó felületre. Ezután jön a felület bőr mintásra hengerlése, festése, mázolása. Természetesen egy ilyen anyagból gyártott cipőt már lehet „bomba” áron adni csak Önnek csak most és csak ma!